2018 February 25, Sunday | Netpreneur.hu magazin
Netpreneur.hu magazin
" ÜZLET AZ INTERNETEN "
Címlap
e-Ker: Kevesen bíznak meg benne Share/Bookmark Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Netpreneur.hu   
2005 November 18, Friday

e-Ker: Kevesen bíznak meg benneAz online csalások súlya az elmúlt év során egyre nőtt, a kisebb csalásoktól a komoly bűntettekig. Az olyan járványok száma, ahol a hackerek rosszindulatú programok segítségével próbálják meg a lehető legtöbb gépet megfertőzni, jelentősen zuhant 2005-ben ötre az előző évi 32-ről. Habár kevesebb a járvány, a vírusok, férgek és trójai programok száma nagymértékben, 143 százalékkal nőtt.

Az internetes vásárlók kevesebb mint fele érzi biztonságosnak a vásárlást a Symantec, egy antivírus és biztonsági programokat gyártó cég által kibocsátandó jelentés szerint.

A 2.400 fős mintából álló csoporton végzett kutatás rámutatott, hogy kb. 60 százalékuk nem érzi biztonságosnak az online vásárlást.

Csak 6% gondolta nagyon biztonságosnak, és mintegy 35% szerint biztonságos a vásárlás, mondta el Vincent Weafer a Symantec egyik vezetője. Általánosan mondva tehát nagy azoknak a száma, akik igénybe veszik az online szolgáltatásokat annak ellenére, hogy tisztában vannak a rájuk leselkedő veszélyekkel.

Hiányzó tájékoztatás
A megkérdezettek 98%-a állította, hogy tesznek valamit a biztonság érdekében, de csak 63% ellenőrzi a honlapok biztonsági előírásait, és csak 49% állítja be a böngészőjét a "sütik", vagy más követőszoftverek blokkolására.

Még mindig nincs megfelelő tájékoztatás. Az emberek egyre inkább aggódnak, azonban azzal nincsenek tisztában, milyen lépéseket tehetnek kockázat esetén.

A kutatás fényében könnyen érthető, miért növekszik a vásárlók aggodalma:

-83% mondta, hogy fogadna leveleket idegenektől;
-82% kapott már olyan vállalkozásoktól kérelmeket, akikkel sohasem álltak kapcsolatban;
-52% kapott már csaló leveleket, amiben valamilyen termék vásárlására buzdították;
-a megkérdezettek 51 százalékával léptek már kapcsolatba nem létező személyek nevében személyes információkat kérve;
-50% kapott már valamilyen vírust.

Kevesebb járvány A kutatás eredményei megerősítik azt a véleményt, miszerint az online csalások az év során egyre súlyosbodtak.

Az olyan járványok száma, ahol a hackerek rosszindulatú programok segítségével próbálják meg a lehető legtöbb gépet megfertőzni jelentősen zuhant 2005-ben ötre, az előző évi 32-ről.

Habár kevesebb volt a járvány, a vírusok, férgek, trójai programok száma jelentősen nőtt, 143 százalékkal az előző évhez képest.

Egyre több ravaszság
Egyre nő azoknak a rosszindulatú programoknak a száma amelyeknek célja a személyes adatok szerzése, ezek közé tartoznak különböző billentyű-loggerek, jelszómentők, és trójaiak.

Az ilyen célú programok aránya 50-ről 75 százalékra nőtt.

Graham Cluley, a Sophos technológiai tanácsadója szerint a vállalkozása azt a felfedezést tette, hogy a programozók más utat választanak az eddigiek helyett.

Már nem e-mailen terjedő férgeket írnak, hanem trójai programokat. Továbbá a vírusok jellege is megváltozik, egyre inkább rejtőzködők.

Pénzért csinálják
Sam Curry, az Etrust Security Management alelnökének kategorizálása szerint 2005 a pénzért hackelés éve.

Ezek már nem 14 éves gyerekek, akik éjjel hobbiból írnak vírusokat. Ezek az emberek ezt főállásúként végzik. Igazi pénzről van szó, kockázati tőke, üzleti tervek és még sok más.

Vannak olyan vállalkozások, amelyek ezeket a szoftvereket gyártják. Így állunk a "biztonság államával".

Sony, a rossz fiú Curry egyik példájában megemlítette, hogy a Sony olyan elemeket tett fel egyik nemrég megjelent CD-jére, amelynek részei egy vírusból származnak. A Sony állítása szerint azonban semmi rossz nincsen abban amit csináltak.

Azonban a Sony nem valószínű, hogy csak egy kivételes eset lesz. Valószínűleg sok vállalkozás követi majd ezt a modellt.

Ami várható, azaz, hogy vagy jobbra fordul a helyzet, és a Sonyhoz hasonló vállalkozásokat megállítják, vagy rosszabbra, és más vállalkozások is követik majd a Sonyt. Aztán majd egyre több ilyen program fog "harcolni" a számítógépünkön.
Utolsó frissités ( 2005 November 18, Friday )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >
Go to top of page Go to top of page
hirdetés
Friss cikkek
hirdetés
e-book
Szavazás
Ön ellenőrzi, hogy melyik honlapról mutat link a saját weboldalára? (referring source)
 
hirdetés
Vállalkozás-online - Letöltés
hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés
hirdetés newsAgent hírfigyelõ rendszer
| Címlap | Hírek | Web 2.0 | e-Marketing | e-Business | e-Commerce | Netjog | Keresés |