2018 February 25, Sunday | Netpreneur.hu magazin
Netpreneur.hu magazin
" ÜZLET AZ INTERNETEN "
Címlap
Microsoft: Új korszak, Új kihívások Share/Bookmark Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Netpreneur.hu   
2005 October 04, Tuesday

Microsoft: Új korszak, Új kihívásokMég Bill Gates szerint sem ülhet a babérjain a Microsoft. A Microsoft egy kis visszapillantást tesz majd a Safeco Field-ben tartandó éves alkalmazotti ülésen, de csak annyira, hogy ne veszítse el a koncentrációt. Ez csak egy része lesz az ülésnek, és gyorsan visszatérnek majd a Vista és az Xbox valamint az új technológiák kérdésére.

A Microsoft egy pár perc ereéig visszatekint ez első három évtizedre. Azonban nincsen arra idő, hogy csak az emlékekről beszéljenek.

Az évforduló, amelyről az alkalmazotti találkozó alkalmával emlékeznek meg, kulcsfontosságú momentum a vállalat történetében. A fontos piacokon nagyon erős a konkurencia, közeledik a nagyobb projektek befejezésének határideje, a vezetők pedig a vállalat átszervezéséről beszélnek. Itt vannak továbbá az európai antitröszt harcok, a növekedésről szóló kérdések, biztonsági kérdések, és az alacsony részvényárak.

Bizonyos tekintetben a szituáció hasonló azokhoz, amikkel a vállalat története során már szembenézett. Azonban kulcsfontosságú különbségek is vannak a múlt és jelen között, amelyek nagy kihívást jelentenek a negyedik évtizedébe lépő Microsoft számára.

Az egyik a vállalat ereje és kiterjedtsége. A Microsoft több mint 60.000 alkalmazottal rendelkezik- mindennel foglalkozik a játékoktól az operációs rendszerekig - most vállalaton belüli divíziókkal próbálja meg önnön magát segíteni.

A Microsoft szerint egyik előnyük az integrált fejlesztés, de ez belső panaszokkal valamint a versenytársakhoz képest nagyon lassú reagálóképességgel jár. Steve Ballmer vezérigazgató nagyarányú átszervezést jelentett be, remélve, hogy ez majd agilisabbá teszi a vállalatot.

Egy biztos. A Microsoft sokkal nagyobbra nőtte ki magát, mint ahogyan annak alapítói, Bill Gates, és Paul Allen 1975-ben elképzelték. Paul Allen nemrég úgy emlékezett, hogy számításaik szerint az alkalmazottak száma egyszer majd eléri a pár tucatot.

Biztonsággal állíthatjuk, hogy alulbecsülték ezt az értéket. Manapság csak Seattle környékén 29.000 alkalmazottjuk van. Pozitív vagy negatí irányba, de hatalmas befolyást gyakoroltak a környék gazdaságára. A 2000. évi technológiai válság idején a Microsoft vett fel embereket, míg a többiek tönkrementek, vagy elbocsátották alkalmazottaikat.

Ez a stabilitás rámutat, milyen fontos pozíciót alakított ki magának a cég a folyton növekvő PC piacon.

Bill Gates a vállalat növekedéséről adott interjúban a következőket mondta: A PC tette őket képessé erre, a vállalat pedig központi szerepet játszott a PC-k és a szoftverek terén kialakított víziójával. Az asztali számítógépek piacán játszott központi szerep mellett a vállalat jelen kíván lenni a mobiltelefonok, játékkonzolok, és egy sor más eszköz piacán is.

A versenytársaival ellentétben a Microsoft hasznot húz abból a tulajdonságából, hogy egyes szegmensekre tud koncentrálni. A Google a keresők piacán vette át a vezetést, míg az Apple, a Microsoft tisztes ellenfele újjáéledt azáltal, hogy belevetette magát a digitális zene világába a hagyományos számítógépes üzlet mellett.

A Nintendo-nak nem kell megküzdeni a Google-el. Az Apple pedig nem aggódik a Sony PlayStation miatt. A Sony-nak pedig nem kell foglalkoznia azokkal a kihívásokkal, amit egy új generációs Office bemutatása jelent.

Ez a kiterjedt hálózat azonban senki máséhoz sem hasonlítható helyzetbe hozza a Microsoftot, nagyon jó lehetősége van rá, hogy összekapcsolja a mobil eszközöket a PC-vel, vagy más rendszerekkel.

Egy ekkora cégnél természetes, hogy nem tud olyan gyorsan reagálni, mint régen.

Sokkal nagyobb terhet kell cipelni, mondta Pete Higgins, aki 16 évig dolgozott a Microsoftnak, ahol az Interactive Media csoportját vezette 1996 és 1998 között. Többek közt kiemelte, hogy egy ilyen vállalatnak fontolóra kell vennie az ügyfelek érdekét, mielőtt olyan új területre lépne, ahol esetleg elveszítheti őket.

Ez egy klasszikus probléma. Sokan lennének azonban a Microsoft helyében még így is.

Tim Paterson, a Microsoft korábbi alkalmazottja számára a vállalat vegyes érzelmeket kelt manapság. Ő a QDOS operációs rendszer fejlesztője volt, amit a Microsoft a '80-as évek elején felvásárolt egy Seattle-i cégtől, majd ez alapján fejlesztette ki a MS-DOS-t, amely végül is megalapozta a vállalat dominanciáját.

Peterson becsüli a vállalatot, amiért központi szerepben tudott maradni az operációs rendszerek piacán, és amiért olyan programozási nyelvet fejlesztett ki, mint a .NET. Másrészről azonban a vállalat nem teljesít minden téren ilyen jól, mint pl. ahogyan a Google nem akarja átadni a keresők terén szerzett elsőbbségét.

Meglepi Patersont, miért próbál meg a Microsoft mindennel foglalkozni, és miért nem próbál meg specializálódni.

A vállalat financiálisan nagyon stabil, több mint 37 milliárd dollárral rendelkezik még a tavalyi hatalmas osztalékkiosztás után is. Ezzel egy időben a bevétel növekedése lelassult, és a vállalat legalacsonyabb növekedését mutatta a tőzsdére lépés óta.

A vállalat azonban ennek visszafordításában reménykedik olyan termékek, mint a Microsot Vista és az Xbox360 kiadásával.
 
< Előző   Következő >
Go to top of page Go to top of page
hirdetés
Friss cikkek
hirdetés
e-book
Szavazás
Ön ellenőrzi, hogy melyik honlapról mutat link a saját weboldalára? (referring source)
 
hirdetés
Vállalkozás-online - Letöltés
hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés
hirdetés newsAgent hírfigyelõ rendszer
| Címlap | Hírek | Web 2.0 | e-Marketing | e-Business | e-Commerce | Netjog | Keresés |