2018 February 25, Sunday | Netpreneur.hu magazin
Netpreneur.hu magazin
" ÜZLET AZ INTERNETEN "
Címlap arrow e-Business arrow További nehézségek az újonnan elfogadott .mobi domainnevek előtt
További nehézségek az újonnan elfogadott .mobi domainnevek előtt Share/Bookmark Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Netpreneur.hu   
2005 September 16, Friday

További nehézségek az újonnan elfogadott .mobi domainnevek előttA sok probléma közül egy az, hogy miért használják oly kevesen a mobiltelefont az Internet elérésére. A GSM Association, a .mobi domainek egyik kereskedője szerint 1.8 milliárd mobiltulajdonos van a világon, ám ezeknek csak 12-14 százaléka használta valaha internetezésre a telefonját.

Annak a szervezetnek, amely a .mobi domain létrehozásáért felelős, nemrég tett lépése jelentős fejlődésként értékelhető, célja, hogy az Internetet elérhetőbbé tegye a mobilosok részére. Egyes elemzők szerint azonban ez inkább visszalépés, mintsem forradalmi újítás.

Phillip Redman, a Gartner Group Research alelnökének a magyarázatából az derül ki, hogy nem egy új kiterjesztés lehet a megoldás, hanem több alkalmazás és lehetőség kifejlesztése a mobil eszközökre.

Hozzátette, hogy egy szolgáltató számára nem egy felsőszintű domain lehet a válasz a mindennapi problémákra.

Gyenge vonzerő Az olyan vállalatok, mint az Ericson, a Microsoft, a Nokia, a Samsung, a Telefonica, a T-Mobile és a Vodafone abban hisznek, hogy az új domain segítségével több mobilost lehet majd vonzani az olyan honlapokra, amelyek biztosan, gyorsan, hatékonyan és eredményesen működnek a mobiltelefonjaikon.

Paul Twomey, az ICANN vezérigazgatója szerint (ez a szervezet fogadta el a .mobi domainnevet Luxemburgban) ez nem egy technológiai szabvány.

Elmondta továbbá, hogy a fő hajtóerő az lesz, amilyen honlapokat és tartalmat kínálni fognak mind a mostani, mind a jövőbeni telefonok számára könnyen kezelhető formában.

Szervezetek és anyagi támogatások Az új domainnevet egy mLTD Top Level Domain Ltd. nevű vállalat kezeli majd, amelynek székhelye az írországi Dublinban található. Erre a célra 20-25 embere, valamint évi 10 millió dollárja áll rendelkezésre.

A jövő év első felében várható domainnév odaítélés előtt az mLTD stílusútmutatásokat, szabályokat, programozási kódok mintáit adja majd ki a potenciális vásárlók számára. Egyesek szerint az új domain végződés a mobilosok elismerésének fontos formája.

Megbecsülést szerezni A mobilokra optimalizált technológia a vásárlók igényei alapján egyre nagyobb megbecsülést szerez magának.

Ez valóban érdekes fejlődés a mobil technológia jövőjét illetően, de túl korai megjósolni a hatását, mivel a felhasználóktól függ, hogy elfogadják-e.

A támogatók érvelése a domain mellett stabil alapokon áll. Szerintük a vásárlók azt feltételezik majd, hogy minden, ami a nevében tartalmazza a .mobi szót, tökéletesen működik majd a telefonjaikon, amely nem feltétlenül igaz, mivel azok különböző böngészőket, különböző formulákat, és különböző interfészeket tartalmaznak.

Ez a vezeték nélküli mobil hálózatok legnagyobb problémája. Ez nem a domainnévtől függ, hanem hogy a készülék, a hálózat és az alkalmazás megfelelően működjön együtt.

A e-kereskedelemre kifejtett hatás A technológia e-kereskedelemre kifejtett hatását tekintve az iparág szereplői az új domain nélkül is meglehetősen jól teljesítettek.

Amennyiben a játék és csengőhangok eladásáról van szó, akkor eddig is dollármilliárdokat forgalmaztak, és nem látszik, hogy ez hogyan járulhatna hozzá az e-kereskedelemhez.

Annak pedig semmi köze a domainnévhez, ha a mobilunkon akarunk házat, vagy autót vásárolni. Inkább függ a mobilosok igényeitől.

Valószínűleg tehát nem lesz nagy hatása, és azt sem fogjuk látni az elkövetkező pár évben.
Utolsó frissités ( 2005 September 16, Friday )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >
Go to top of page Go to top of page
hirdetés
hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés
hirdetés newsAgent hírfigyelõ rendszer
| Címlap | Hírek | Web 2.0 | e-Marketing | e-Business | e-Commerce | Netjog | Keresés |