2018 February 25, Sunday | Netpreneur.hu magazin
Netpreneur.hu magazin
" ÜZLET AZ INTERNETEN "
Címlap
A Wall Streeten szeretik a Google-t - úgy ahogy van Share/Bookmark Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Netpreneur.hu   
2005 August 29, Monday

A Wall Streeten szeretik a Google-t - úgy ahogy vanA befektetők bizalmatlansága, valamint a Google nyereségessége iránti hitetlenség oda vezetett, hogy a részvény eredeti ársávját 20 százalékkal csökkenteni kellett. Manapság azonban már alig hallani elégedetlenkedő hangokat, mivel a részvények tartósan 300 dollár közelében vannak.

A Google a tőzsdén való megjelenés egy éves periódusa alatt megmutatta, hogy ha a vállalat hatalmas profitot generál, akkor a befektetők és a Wall Street elemzői megbocsátják "kissebb hibáikat".

Nem akarnak pénzügyi előrejelzést készíteni? Nem probléma, majd utólag elszámolunk. Olyan a tulajdonosi struktúra, amely előtt a vállalatirányítási szakemberek meghajolnak? Semmi baj, imádjuk a B kategóriás részvényeiteket. Újabb szakácsot akarnak felvenni, hogy ínyencségeket készítsen a vállalati étkezdében? Elvégre a mérnököknek enni kell, nemde? E furcsaságok ellenére a befektetők mohósága a Google részvények értékét egy év alatt megtriplázta.

Megdöbbentő szemléletváltás következett be 2004. augusztusa óta, amikor is a vállalatnak a részvények ársávját a menedzsmenttel szembeni kételyek miatt csökkenteni kellett. Mi változott tehát? Egyszóval a profit.

Romeo Dator, a Google-ben befektető US Global Investor All-American Equity alap, igazgatója elmondta, hogy a Google-nél tudják, hogyan vezessenek, és tegyenek jövedelmezővé egy vállalatot. Bár a jövedelmező enyhe kifejezés.

A Google az elvárások szerint idén megduplázza részvényei hozamát 5.61 dollárra részvényenként. A jövedelmezőség ilyen magas szintje eredményeképpen a Wall Street több mint megbocsátó a fura módszerek miatt. Csak bizalom kérdése, mondta Dator, akinek a vállalata csak azután vásárolt Google részvényeket, miután a keresőóriás több eredményes negyedévet zárt. Hozzátette, hogy még mindig sok furcsa dolgot tesznek, de ha olyan sok pénzt termelnek, akkor ez nem érdekli az embereket.

Egy évvel ezelőtt a Wall Streeten többeket lehangolt az a megvető magatartás, amit a keresőóriás fiatal alapítói, Sergey Brin és Larry Page, tanúsítottak a befektetői közösséggel szemben. Hivatásos menedzserekkel folytatott megbeszélések során semmibe vették az értékpapírokra vonatkozó előírásokat, és olyan információkat fecsegtek ki, amit a részvény befektetési ismertetője nem tartalmazott. Ez egy illegális, de gyakori szokás. És mindez azután történt, hogy Brin és Page egy a Playboy magazinnak adott interjú közben nyújtották be részvényjegyzési kérelmüket.

A befektetői bizalom hiánya, valamint a Google jövedelmezőségével szembeni szkepticizmus oda vezetett, hogy a részvények nyitó árát 20 százalékkal kellett csökkenteni. Az aukción a vállalat nyitó részvényeinek árát végül 85 dollárban állapították meg.

Manapság, hogy a részvények tartósan 300 dollár körül vannak, már ritkák az elégedetlen hangok, és majdnem minden elemző jó vételnek tartja a Google részvényeket. Mindenki alábecsülte a Google jövedelmezőségét, mondta Brian Summers, a Thournburg Core Growth Fund portfolió menedzsere. Summers szerint vállalatának a Google-ről alkotott véleménye 12 hónap alatt gyökeresen megváltozott. A 15 milliárd dollár vagyonnal rendelkező Thornburg Investment Management, a Google nyitó részvényeket 85 dollárért vásárolta, de szeptemberben eladta azokat, amint azok 130 dollár fölé emelkedtek. Miután a Google októberben nyilvánosságra hozta a harmadik negyedévi eredményét, a Core Growth Fund menedzserei ismét megvásárolták a részvényeket és azóta már nem adták el őket.

Summers szerint az új termékek és az egyre népszerűbb online hirdetések miatti profitnövekedési ráta további részvényár emelkedésre enged következtetni.

A Google részvények alsó értéke az elemzők szerint is növekedni fog jövőre, továbbá részvényenként 7.34 dolláros profitot várnak. Ez magasabb, mint az Exxon Mobil Corp. részvényeivel kapcsolatos legoptimistább elvárások. Summers szerint ha egy vállalat ilyen bevételi potenciállal rendelkezik, mint a Google, akkor a befektetők elnéznek neki olyan dolgokat, mint a tájékoztatás hiánya, vagy a tulajdonosi szerkezet.

A Google hatalmas növekedésének fázisában valószínűleg ez így is marad, és talán nem jelent majd nagy terhet a növekedés lelassulása után sem, tette hozzá. Szerinte jelenleg nem érdemes ezen dolgok miatt aggódni, ugyanis a Google nem fog megváltozni.

Valószínűleg a Google részvényesei is ezen az állásponton vannak.
Utolsó frissités ( 2005 August 29, Monday )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >
Go to top of page Go to top of page
hirdetés
Friss cikkek
hirdetés
e-book
Szavazás
Ön ellenőrzi, hogy melyik honlapról mutat link a saját weboldalára? (referring source)
 
hirdetés
Vállalkozás-online - Letöltés
hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés
hirdetés newsAgent hírfigyelõ rendszer
| Címlap | Hírek | Web 2.0 | e-Marketing | e-Business | e-Commerce | Netjog | Keresés |