2018 February 25, Sunday | Netpreneur.hu magazin
Netpreneur.hu magazin
" ÜZLET AZ INTERNETEN "
Címlap
Kína a vezető Internet cenzor Share/Bookmark Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Netpreneur.hu   
2005 May 01, Sunday
Kína a vezető Internet cenzorAz OpenNet Initiative kutatásának vezetője szerint Kína kiterjedt technológiai rendszerrel rendelkezik az Internet cenzúra és felügyelet terén. A cenzúrai munka a szűrő eszközök esetében a legerősebb, mely alkalmazkodni képes az olyan újabb kommunikációs formákhoz, mint amilyen a blog.
 
Jelenleg Kína a világ nemzetei közül a vezető Internet cenzor – állapítja meg a közelmúlt kutatása, kiemelve, hogy az ország megszűr egyes weblapokat, e-mailszolgáltatókat, blogokat és online fórumokat azon erőfeszítések eredményeként, mellyel a politikai nézeteltéréseket kívánják meg elfojtani.

 
Az OpenNet Initiative szerint Kína hivatali és civil emberek ezreit vonta be internetes cenzori kampányába. A tanulmány megállapítása szerint az erre alkalmazott rendszer „mindenre kiterjedő, kifinomult és igen hatékony”.

 
A szóban forgó tanulmány három egyetemen – a Harvard, a Cambridge és a Torontói Egyetemeken – végzett kutatásokat vetette össze. A kutatók munkáját kínai önkéntesek segítették egy speciális számítógépes program segítségével, mely felfedte, hogy milyen tartalmakat blokkolnak a kínai kormányzati erők.

 
Kiemelt témakörök. A több, politikailag érzékenynek vélt téma közül a kiemelkedők a Tajvan és Tibet függetlenségét érintők, a Dalai Lámával, a Falun Gong politikai csoporttal, az antikommunista elvekkel kapcsolatos témák és a tiananmen-téri események. A legtöbbször elérhetetlenek az ilyen oldalak.

 
A felmérés készítői szerint a szűrés folyamatos változása miatt nehéz egyértelmű képet megrajzolni a blokkolt tartalmak természetéről. Illusztrációképpen ugyanakkor említenek néhány példát: a népszerű amerikai híroldalak, mint például az ABC, CNN és MSNBC – az elterjedt sztereotípiával szemben – hozzáférhetőek az Internet kínai szegmensében, ugyanakkor a kutatóknak nem sikerült elérni a BBC weboldalait.

 
Online játékok – off. A tanulmány eredményeként bizonyosságot nyert továbbá az a közhely is, hogy Kína hírhedt software és játékblokkoló is azokkal szemben, amiket „kérdésesnek” talál. Múlt év júniusában egy speciális bizottságot állítottak fel például az online játékok felügyeletére, válaszlépésként a játékpiaci robbanásra. Decemberben betiltottak egy olyan online sportjátékot, amely Tajvant, Hongkongot, Macaut és Tibetet független államként jelenített meg.

 
A Kínai Kulturális Minisztérium rosszallását fejezte ki a „Football Manager 2005” című játékkal szemben – melyet egy brit cég, a Sports Interactive készített – mondván, hogy a játék „megsérti az ország szuverenitását és területi integritását”.

 
A fejlett ipari országoknak kényes terület lehet a Kínába irányuló terjeszkedés az ilyen kormányzati beavatkozások miatt. Manapság egyre többet lehet hallani a kínai piacról, ami természetesen örvendetes tény, de nem szabad elfelejteni, hogy még Kína mindig egy kommunista ország. Az egyes befektetések a legmagasabb kínai kormányzati körökben még mindig komoly nemzeti biztonsági problémaként jelennek meg (pl.: IBM). Mindezek nem csupán kulturális konfliktust takarnak.
Utolsó frissités ( 2005 October 04, Tuesday )

Share/Bookmark
 
< Előző   Következő >
Go to top of page Go to top of page
hirdetés
Friss cikkek
hirdetés
e-book
Szavazás
Ön ellenőrzi, hogy melyik honlapról mutat link a saját weboldalára? (referring source)
 
hirdetés
Vállalkozás-online - Letöltés
hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés
hirdetés newsAgent hírfigyelõ rendszer
| Címlap | Hírek | Web 2.0 | e-Marketing | e-Business | e-Commerce | Netjog | Keresés |