2018 February 25, Sunday | Netpreneur.hu magazin
Netpreneur.hu magazin
" ÜZLET AZ INTERNETEN "
Címlap
A web 2.0 üzleti felhasználása Share/Bookmark Add a Startlaphoz Nyomtatás E-mail
Vállalkozas-online.hu   
2009 January 07, Wednesday

A web 2.0 üzleti felhasználása A web 2.0 technológia alapjaiban változtatta meg a vállalkozások üzleti folyamatait, növelve a termelékenységet és integrálva a vásárlók visszajelzéseit a fejlesztési folyamatokba. De az IT menedzserek többsége még mindig ódzkodik ettől a technológiától, mert bizonytalanok, hogy vajon illeszkedik-e a web 2.0 a vállalkozás üzleti modelljébe.

Egy kutatás szerint, melyet az angliai McKinsey tanácsadó cég végzett 3.000 vezető megkérdezésével, a web 2.0 technológia használata bár óvatosan, de terjed. A web 2.0 technológiával általában az automatizáltság foka és vállalkozások közötti kapcsolatok erőssége nőhet. Eddig a web 2.0 nagyobb hatással bírt a fogyasztói internet-technológiára, ahol az érintett termékkategóriák elsősorban.

  • a közösségi kapcsolatépítés,
  • a „wiki”-k,
  • a közösségi oldalak,
  • blogok,
  • és az RSS hírek,

melyek olyan technológiákat használnak, mint az aszinkron Javascript, XML és Ajax.

A Google Apps sikere és a főbb szoftverfejlesztők belépése az internet alapú felhasználások piacára – mint a Microsoft Live felülete, vagy az SAP AS1-es vállalkozás erőforrás tervezési eszköze – jelzi, hogy milyen nagy potenciál rejlik a web 2.0 technológiák vállalati felhasználásnak elterjedésében is. A web-orientált technológiák használatára utaló trend valami sokkal fontosabbra is rávilágít. Alapvető változás történik, hiszen a web 2.0 a web böngészőn keresztül kínál funkcionalitást a felhasználóknak. Fontos azonban megkülönböztetni, hogy a funkcionalitást olyan eszközök felhasználásán keresztül érhetjük-e el, melyek a web 2.0 alatt érkeznek, vagy esetleg a belső IT funkciók révén.

Sok vállalkozás használ már olyan technológiát, amely web-támogatott felhasználói felületet biztosít komplex felhasználásokhoz. Ezek segítségével remélnek ugyanis javítani a végfogyasztói termelékenységen, illetve próbálnak fogyasztói visszajelzéseket gyűjteni. A FedEx vagy a UPS például a web-en kínál olyan a szolgáltatásokat, amelyek korábban már telefonos formában léteztek (pl. a csomagkövetést). A távoli elérésű, vagy a szolgáltatásként működő szoftverek modellként történő használata trend lett a funkciógazdag kiszolgálásban. Ez is jól példázza a web 2.0 üzleti alkalmazásainak terjedését.

A szoftver mint szolgáltatás A távoli elérésű alkalmazások nagyrészt egyazon technológián alapulnak olyan közösségi oldalakkal, mint amilyen a Facebook is. A web alapú hálózatépítési eszköz, a Huddle jó példa arra a technológiára, ami elmossa a web 2.0 és a szoftver mint szolgáltatás közötti különbséget.

A Huddle olyan, mintha a Microsoft Sharepoint-ot a Basecamp-pal keresztezték volna. (web-alapú eszköz projektek menedzselésére és nyomon követésére.) A szolgáltatásként működő szoftverek példája, mint a Huddle is, tudásmenedzselési lehetőségeket rejt magában a vállalkozás határain belül és kívül egyaránt. Ez gyakran sokkal költséghatékonyabb a kis- és középvállalkozások számára, melyeknek nincs is nagy IT erőforrásuk. A nagyvállalatoknál egyre növekvő számban tapasztalható ugyanakkor, hogy web 2.0 technológiát biztosítanak a kifinomultabb és jól kezelhető felhasználói interface-ekért. A web 2.0 ilyen fajta alkalmazása különösen fontos a nagyvállalatok számára, melyek sok adattal dolgoznak, és bonyolult funkcionalitásokat kell integráljanak a komplex felhasználásokhoz.

Amikor az interface belekerült a böngészőbe, a felhasználói tapasztalat sokkal korlátozottabb volt, így az emberek a tradicionális szoftver fejlesztéseket használták inkább (például a Windows-t). A web 2.0-val már nem ez a helyzet. A nagyobb felhasználók már korábban is egyértelműen web 2.0 fejlesztési technológiát alkalmaztak a belső IT erőforrásuk részeként, hogy így fejlesszék a használhatóságot, valamint kifinomultabbá tegyék a végfelhasználói termékek fejlesztését. Jóllehet a web 2.0-nak látjuk előnyeit és növekvő jelentőségét a közepes és nagyobb vállalkozásoknál, de figyelmeztetnünk kell azokat, akik ezt belső stratégiai szoftver fejlesztési projektekhez akarják felhasználni.

Az egyik terület, ahol a web 2.0 nem tudja ugyan azt biztosítani, mint a tradicionális szerver alapú szoftverek: a biztonsági szint. Ennek eredményeként többen tapasztalták már, hogy a web 2.0 alapú felhasználások nem férnek hozzá a file szerverhez, így újból a sokkal inkább tradicionális Windows környezet alkalmazására kényszerültek. A web 2.0 használatakor azoknál a szervezeteknél nem találkozhatunk nehézséggel, ahol a kommunikáció zárt, hitelesített, mivel a biztonság szükséges szintje már a fejlesztő környezetbe beépítésre került. Azok a vállalkozások, amelyek a közösségi hálózatok technológiai funkcionalitását szeretnék elérni a tradicionális ügyfél alapú fejlesztési eszközökkel, sokszor beleragadnak a felhasználói jogok és engedélyek adminisztrációjába. Így a tudás és az információ különböző csoportokhoz kerül.

A Sharepoint web 2.0-ás megfelelője például kevésbé nehézkes és sokkal inkább felhasználóbarát, a felhasználónak kevesebb időt kell adminisztrációval töltenie és kisebb a fenntartási költsége is. Másrészről azonban, az adatáradat biztonsággal kapcsolatos problémákat vethet fel. Az IT menedzserek keresik azokat a lehetőségeket, melyek a web 2.0 használatának kiterjesztését jelenthetnék, akár a vállalkozások, akár a végfelhasználók szempontjából. Mindenesetre részletesen értékelni kell a stratégiai követelményeket, amelyet egy ilyen technológia kiterjesztése követel a vállalkozáson belül.

Elővigyázatosságra van szükség, akár a tűzfalon belül, akár kívül osztunk meg adatokat, illetve magával a megosztott adattal kapcsolatban is. Szem előtt kell tartani, hogy a web 2.0 alkalmazással kapcsolatos problémák elsősorban nem technikaiak, hanem kulturálisak. Ezek az eszközök egyszerűbbé, könnyebbé és gyorsabbá tehetik a felhasználók életét. Azok a vállalkozások, ahol a web 2.0 technológiák teljes mértékben alkalmazhatóak jobb helyzetbe kerülnek, jobban ki tudják használni az új technológia nyújtotta lehetőségeket és jobban teljesíthetnek, mint a versenytársak.

Utolsó frissités ( 2009 January 07, Wednesday )

Share/Bookmark
 
Következő >
Go to top of page Go to top of page
hirdetés
Friss cikkek
hirdetés
e-book
Szavazás
Ön ellenőrzi, hogy melyik honlapról mutat link a saját weboldalára? (referring source)
 
hirdetés
Vállalkozás-online - Letöltés
hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés
hirdetés newsAgent hírfigyelõ rendszer
| Címlap | Hírek | Web 2.0 | e-Marketing | e-Business | e-Commerce | Netjog | Keresés |